Αξιοθέατα

Το χιονοδρομικό κέντρο του Καϊμάκτσαλαν είναι εξοπλισμένο με εξαιρετικές υποδομές. Διαθέτει 6 αναβατήρες (1 εναέριος & 5 συρόμενοι) και 13 πίστες (4 μέτριας δυσκολίας, 7 εύκολες & 2 πολύ εύκολες), ενώ το συνολικό μήκος τους φτάνει τα 15 χλμ. Μάλιστα, στο Καϊμάκτσαλαν βρίσκεται ο ψηλότερος αναβατήρας στην Ελλάδα σε υψόμετρο 2.480μ. Οι πίστες του είναι από τις μεγαλύτερες σε μήκος στη χώρα μας και ικανοποιούν όλα τα γούστα των χιονοδρόμων, κυρίως όμως φημίζονται για το μεγάλο πλάτος τους και τις ήπιες κλίσεις τους.


Στα highlights του χιονοδρομικού συγκαταλέγεται η ειδικά διαμορφωμένη πίστα Snowboard ή Fun Park, έκτασης 4 στρεμμάτων. Σχεδιασμένη σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα παρέχει τη δυνατότητα τόσο για διασκέδαση και παιχνίδια όσο και για τη διεξαγωγή αγώνων. Διαθέτει εμπόδια με μπάρες και δοκούς, καθώς και τούμπες ειδικά διαμορφωμένες για άλματα. Το Καϊμάκτσαλαν διεκδικεί επάξια τον τίτλο της «Μυκόνου του χειμώνα» από την Αράχoβα και το χιονοδρομικό του Παρνασσού, καθώς συγκεντρώνονται κάθε χρόνο ολοένα και μεγαλύτερα πλήθη επισκεπτών, σκιέρ και μη, στο χιονοδρομικό και στους κοντινούς οικισμούς.

Το πανέμορφο εκκλησάκι τον Προφήτη Ηλία: Είναι αφιερωμένο στη μνήμη των χιλιάδων Σέρβων στρατιωτών, που έπεσαν νεκροί στην περιοχή κατά τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Στην είσοδο της εκκλησίας μία μαρμάρινη Σερβική επιγραφή αναφέρει: «Η εκκλησία αυτή είναι αφιερωμένη στα λιοντάρια, που έβαλαν το στήθος τους στο κατώφλι της ελευθερίας». Στον προαύλιο χώρο τα κολωνάκια είναι χτισμένα με οβίδες, για την περίφραξη χρησιμοποιήθηκε το αγκαθωτό συρματόπλεγμα, που τοποθέτησαν οι Βούλγαροι στρατιώτες για να παρεμποδίσουν την επέλαση των Σέρβων ενώ στο δάπεδο της εκκλησίας βρίσκονται κάλυκες Αυστριακών πυροβόλων σε σχήμα σταυρού.

Λίμνη Βεγορίτιδα: Η Λίμνη

Βεγορίτιδα είναι η δεύτερη σε μέγεθος λίμνη της Ελλάδος μετά τη Μεγάλη Πρέσπα. Βρίσκεται στη Δυτική Μακεδονία και ανήκει σε 2 νομούς, το Ν. Φλώρινας και το Ν. Πέλλας. Στη Λίμνη Bεγορίτιδα έχουν καταγραφεί 11 είδη ψαριών και κυρίως το Tσιρώνι, η Κορήγονη, η Πλατίκα, το Γριβάδι ή Κυπρίνος, η Tούρνα, το Γλήνι και ο Γουλιανός ενώ γίνονται τακτικά εμπλουτισμοί της λίμνης και με άλλα είδη ψαριών. Επίσης στην περιοχή της Λίμνης Βεγορίτιδας φωλιάζουν περισσότερα από 80 είδη πουλιών ενώ μια σπάνια χλωρίδα και πανίδα φιλοξενείται στις όχθες της. Πολλά από τα είδη πουλιών, που φιλοξενεί απειλούνται παγκοσμίως, όπως η λαγγόνα, ο αργυροπελεκάνος και η βαλτόπαπια. Στα υψώματα γύρω από τη λίμνη φωλιάζουν μονίμως πολλά είδη αρπακτικών και τον χειμώνα, όταν οι υπόλοιπες λίμνες της περιοχής παγώνουν, η Βεγορίτιδα λόγω του μεγέθους της, προσφέρει καταφύγιο σε χιλιάδες υδρόβια. Από τα θηλαστικά της Βεγορίτιδας εξέχουσα σημασία έχει η παρουσία της Βίδρας, γιατί θεωρείται πολύ καλός δείκτης καθαρότητας των νερών στα οποία ζει. Με βάση την οδηγία για τους Οικοτόπους η Λίμνη Βεγορίτιδα συγκαταλέγεται στο ευρωπαϊκό δίκτυο προστατευόμενων περιοχών NATURA 2000. Ολόκληρη η περιοχή της Βεγορίτιδας με τους παραλίμνιους οικισμούς της, προσφέρει σπουδαία δείγματα της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

Λουτρά Πόζαρ : Η Λουτρόπολη της Αλμωπίας

Η Λουτρόπολη

Τα Λουτρά Πόζαρ (Λουτρακίου) βρίσκοντα στην Επαρχία Αλμωπίας, 13χμ. βορειοδυτικά της Αριδαίας, στο νομό Πέλλας. Απλώνονται στους πρόποδες του όρους Καϊμάκτσαλαν, λίγα χλμ. από τα Ελληνοσκοπιανά σύνορα. Η περιοχή είναι χτισμένη στις όχθες του θερμοπόταμου που διασχίζει την περιοχή. Τα ιαματικά, θερμά νερά, με σταθερή θερμοκρασία 37οC, αναβλύζουν εδώ και χιλιάδες χρόνια από τα βουνό, όπου δημιουργούν ένα εντυπωσιακό τοπίο βουνού και δάσους. Επισκέπτες καταφθάνουν στα Λουτρά από κάθε γωνιά της Ελλάδας είτε για να δεχθούν τις ευεργετικές ιδιότητες των ιαματικών νερών (θεραπευτικών - χαλαρωτικών), είτε για να αποδράσουν στα πανέμορφα βουνά με τις σπηλιές, είτε και τα δύο. Οι εγκαταστάσεις του όλου συγκροτήματος είναι οργανωμένες σε μια μικρή λουτρόπολη με ξενοδοχεία, πισίνες, αποδυτήρια, εστιατόρια, μπαρ, προσφέροντας κάθε δυνατή εξυπηρέτηση στον λουόμενο.

Σήμερα, βρίσκονται σε εξέλιξη έργα τα οποία αξιοποιούν την ιδιαίτερη φυσική ομορφιά και τα αξιοθέατα της περιοχής όπως:

Το φαράγγι των Λουτρών και τη γύρω ορεινή περιοχή, που προσφέρεται για περιπάτους,

ορειβασία ή εκδρομές.

• Το σπηλαιολογικό πάρκο των Λουτρών.

• Τα τοπικά προϊόντα και τα υφαντά.

Ιαματικές πηγές

Οι ιαματικές πηγές Λουτρών Λουτρακίου ή Λουτρών Πόζαρ, αναβλύζουν σε υψόμετρο 360 -390 μ. Δημιουργούνται από το νερό της βροχής που εισχωρεί στο έδαφος και φτάνει σε μεγάλο βάθος, όπου θερμαίνεται, ανεβαίνει ψηλότερα και στην πορεία του εμπλουτίζεται με μέταλλα και άλλα συστατικά. Οι θεραπευτικές ιδιότητες του νερού συνιστώνται για παθήσεις του κυκλοφοριακού και του αναπνευστικού συστήματος, ρευματοπάθειες, γυναικολογικές και δερματικές παθήσεις. Επίσης, ενδείκνυται η ποσιθεραπεία για παθήσεις ήπατος, νεφρών, χολής, πεπτικού και ουροποιητικού συστήματος.

Το φαράγγι

Το φαράγγι εκτείνεται απο τα Ελληνικά σύνορα μέχρι τα Λουτρά, βρίσκεται το ρέμα Νικολάου. Σε μιας μοναδικού κάλλους περιοχή, με πλούσια άγρια και παρθένα βλάστηση και καταρράκτες. Πλακόστρωτα μονοπάτια, πεζούλια αλλά και δρομάκια, εκτείνονται παράλληλα με τον θερμοπόταμο με ζεστό νερό, αλλά και με το ποτάμι με το παγωμένο, γάργαρο νερό. Ειδικά διαμορφωμένες ξύλινες γέφυρες βοηθούν τον επισκέπτη να ακολουθήσει τα ορειβατικά μονοπάτια αλλά και να φτάσει στα σπήλαια. Το Αεραθλητικό Κέντρο Μακεδονίας Θράκης βρίσκεται στους πρόποδες του Καϊμακτσαλάν, στην θέση "χερσολίβαδο Ζέρβης " , 4 χλμ βόρεια της λίμνης Βεγορίτιδος του Νομού Πέλλας


Απέχει οδικά :
- 28 χλμ Β.Δ. της Έδεσσας,
- 5 χλμ από την ’Αρνισσα
- 4 χλμ από το χωριό Παναγίτσα και
- 2 χλμ από το χωριό Ζέρβη.

Μορφολογία Περιοχής :

Tο έδαφος της περιοχής ,αποτελείται από φερτές ύλες ,που εναποτέθηκαν από τους διάφορους χείμαρρους που υπάρχουν στην περιοχή, κατεβαίνουν από το Καϊμακτσαλάν και κατευθύνονται στην λίμνη Βεγορίτιδα .

Έτσι το έδαφος της περιοχής είναι κυρίως αμμώδες . Όλο το λεκανοπέδιο, είναι επικλινές με ελαφρά κατωφέρεια από τους πρόποδες του Καϊμακτσαλάν , μέχρι την λίμνη.

Ανατολικά του αεροδρομίου και σε απόσταση 300 μέτρων απλώνεται με κατεύθυνση Β-Ν λοφοσειρά ύψους 20 μέτρων στην θέση " Τριπόταμος " .

Δυτικά του αεροδρομίου και σε απόσταση 2,5 χμ , βρίσκεται το ύψωμα " Κάτω οξιά " με υψόμετρο 650 μέτρων από το ύψος του αεροδρομίου .

Βόρεια του αεροδρομίου και σε απόσταση 2 χλμ. υψώνεται το όρος Καϊμακτσαλάν με ύψος 2,552 μέτρων από την Θάλασσα.

Νότια του αεροδρομίου απλώνεται πεδιάδα μέχρι την λίμνη "Βεγορίτιδα". Χρήσιμα τηλέφωνα στο Καϊμάκτσαλαν Χιον.


Κέντρο Βόρα (Καιμάκτσαλαν): (+30) 23810 32000
Κέντρο Υγείας (Καιμακτσαλάν): (+30) 23810 31214
Νοσοκομείο Εδεσσας(το οποίο εξυπηρετεί το Καιμακτσαλάν): (+30) 23810 27441
ΚΤΕΛ (Καιμάκτσαλαν): (+30) 23810 23511

Ο Άγιος Αθανάσιος είναι ο ιδανικός προορισμός για τους φυσιολάτρες και για όσους αγαπούν την περιπέτεια. Χτισμένος μέσα σε ένα υπέροχο φυσικό περιβάλλον και έχοντας σαν σύμμαχο το χιονοδρομικό κέντρο του Βόρα, προσφέρεται για πλήθος υπαίθριων δραστηριοτήτων. Σκι, snowboard, πεζοπορία, διαδρομές 4×4, parapente, πεζοπορία, ιππασία, τοξοβολία είναι μερικά από τα σπορ, στα οποία μπορείτε να επιδοθείτε κατά τη διαμονή σας στον Άγιο Αθανάσιο. Δραστηριότητες Παλαιός Άγιος Αθανάσιος

Πώς θα πάτε

Αξιοθέατα Παλαιός Άγιος Αθανάσιος

Εκκλησίες: Ένα από τα σημαντικότερα αξιοθέατα του Παλαιού Αγίου Αθανασίου είναι η εκκλησία της Αναλήψεως με καλοδιατηρημένο τέμπλο, που κτίστηκε το 17ο αιώνα, και δεσπόζει στην άκρη του χωριού. Πρόκειται για μία τρίκλιτη ξυλόστεγη βασιλική, με νάρθηκα στη μεγάλη πλευρά της. Εσωτερικά κοσμείται με εικόνες βυζαντινής τεχνοτροπίας. Επισκεφθείτε το εκκλησάκι του Αγίου Αθανασίου στον ομώνυμο λόφο, απ’ όπου μπορείτε να θαυμάσετε μία υπέροχη θέα προς τη λίμνηΒεγορίτιδα και τα παραλίμνια χωριά. Μην παραλείψετε να επισκεφθείτε το παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου, όπου πέντε δέντρα ενώνονται με τέτοιον τρόπο, σχηματίζοντας ένα ανθρώπινο σώμα. Το δάσος του Καϊμάκτσαλαν: Είναι μία περιοχή μοναδικού φυσικού κάλλους. Αποτελώντας σημαντικό βιότοπο, έχει αναγνωριστεί ως προστατευόμενη περιοχή με το NATURA 2000 και έχει ενταχθεί στο δίκτυο CORINE. Το δάσος φιλοξενεί ζαρκάδια, ελάφια, λαγούς, αγριογούρουνα, αρκούδες και άλλα ζώα. Το Χιονοδρομικό Κέντρο Βόρας-Καϊμάκτσαλαν: Στην περιοχή δεσπόζει το όρος Βόρας- Καϊμακτσαλάν, που αποτελεί το τρίτο υψηλότερο βουνό της Ελλάδας. Σε απόσταση μόλις 10 χλμ από τον Παλαιό Άγιο Αθανάσιο λειτουργεί το Χιονοδρομικό Κέντρο Καϊμάκτσαλαν με σύγχρονες εγκαταστάσεις και εξαιρετική θέα. Είναι ένα από τα μεγαλύτερα χιονοδρομικά της χώρας μας, με τον ψηλότερο αναβατήρα στην Ελλάδα, σε υψόμετρο 2.480 μ. Οι πίστες του, φημισμένες για το μεγάλο πλάτος τους και τις ήπιες κλίσεις τους, ικανοποιούν όλα τα γούστα των χιονοδρόμων.

Υδροβιότοπος Άγρα – Νησίου – Βρυττών: Μία επίσκεψη στη λίμνη-υγροβιότοπο Άγρα-Νησίου-Βρυττών αποτελεί μοναδική εμπειρία για τον επισκέπτη. Η τεχνητή λίμνη καλύπτεται στο μεγαλύτερο μέρος της από υδρόβια βλάστηση, και φιλοξενεί πολλά είδη πανίδας, αλλά και σπάνια είδη ορνιθοπανίδας. Ερωδιοί, κύκνοι, πελεκάνοι, αλκυόνες, βαλτόπαπιες καθώς και πολλά άλλα είδη πάπιας, είναι μερικά από τα πτηνά που βρίσκουν καταφύγιο στη λίμνη.

Ο υδροβιότοπος προστατεύεται από την εθνική και κοινοτική νομοθεσία ως ένας τόπος ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, που φιλοξενεί σπάνια είδη πανίδας. Η περιήγηση της λίμνης μπορεί να γίνει με αυτοκίνητο, βαρκάδα, ακόμα και με τρένο